Bewust met ons drinkwater

Drinkwater: het is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop, voor allerlei doeleinden. Dagelijks gebruiken we in Nederland 120 liter. Een beetje minder kan ook makkelijk en is wel zo duurzaam.

WIN-WIN
Nederlanders verbruiken dagelijks heel wat liters water. Om te drinken, te koken, te douchen, kleding te wassen, schoon te maken en nog veel meer. Vaak denken we er niet eens bij na. Evides Waterbedrijf wil consumenten graag bewuster maken van het kraanwaterverbruik én de mogelijkheden om eenvoudig water te besparen. Daarmee zet zij in op duurzaam waterverbruik, dat is goed voor de bron en het milieu. Tegelijkertijd is water besparen - zeker wanneer het warm water is - ook gunstig voor de portemonnee. Er is dan minder water én energie nodig en dat merk je op de rekening.

BESPAARTIPS: DOE JE MEE? 
Er zijn talloze manieren om drinkwater te besparen en ze beginnen allemaal bij onszelf. Deze 10 tips vormen al een goede start; doe je mee?
ringstechniek, die flexibel en snel is in te zetten. Een nadeel is dat het  veel energie vergt om de kool te produceren. We gaan na of we PACAS kunnen optimaliseren en gebruikte kool uit de drinkwaterbereiding kunnen benutten.

Illustratie tip 1

Challenge jezelf: 1 minuut korter douchen

Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Een minuutje minder is dan wel mogelijk én bespaart al snel 2.500 liter per jaar!!

Illustratie tip 2

Kleine knop, groot effect

De kleine knop op het toilet (of spoelonderbreker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!

Illustratie tip3

Glaasje frisse adem

Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan makkelijk uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen van de mond is helemaal top. Je bespaart ruim 20 liter water per keer!

Illustratie tip4

Ton vol water

Een regenton vult zich bij een goede regenbui al snel. Ideaal water om planten in de tuin mee te besproeien. Scheelt heel wat liters, want 15 minuutjes sproeien met de tuinslang is zo 100 liter water.

Illustratie tip5

Kleine wasjes... Nee! Grote wasjes

De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo'n 50 liter water per wasbeurt. Laat de wasmachine dus pas 'lekker draaien' met een grote was.

Illustratie tip6

Met de juiste kop onder de douche

Met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt!

Illustratie tip7

Een volle bak

Gezellig met de hand afwasssen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is.

Illustratie tip 8

Scheer je weg!

Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Plaats liever even de stop in de wasbak.

Illustratie tip 9

Drup, drup, drup, die kraan is stuk

Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.

Illustratie tip 10

Working at the carwash

Blij met een stralende auto? In de wasstraat bespaar je veel water en restjes wasmiddel, olie en viezigheid komen niet in het milieu. Win-win!

MET EEN REDEN 
Drinkwater maken wij met zorg: we zuiveren het milieuvriendelijk en leveren het duurzaam af bij u thuis zonder verpakking. Daar past ook bewust verbruik bij. Maar, het drinkwaterverbruik in Nederland neemt langzaam toe. Consumenten gebruiken over het algemeen meer water dan ze zelf door hebben en ook bedrijven en industrieën verbruiken in de regel veel water. De economische groei draagt hieraan bij, net als de klimaatverandering. Periodes van langere droogte zorgen ervoor dat het waterverbruik thuis stijgt: sproeien van de tuin, vullen van badjes en vaker douchen. Wanneer we allemaal bewuster omgaan met ons water kunnen we ook duurzamer omgaan met de bronnen voor  drinkwater. Samen zorgen we ervoor dat we nu en in de toekomst beschikken over schoon en betrouwbaar drinkwater. 

Meer informatie? 
Voor meer informatie bezoek je de pagina: www.evides.nl/waterbesparen.

1 juni 2019

••••••••

Verloop van blauw naar groen