Over ons

De Maas kan en moet schoner! De partners in de Schone Maaswaterketen willen de waterkwaliteit van de Maas en het stroomgebied verbeteren. We richten ons daarbij op organische microverontreinigingen die via afvalwaterstromen in het milieu terecht komen. Waterschappen, drinkwaterbedrijven en ministerie/rijkswaterstaat bundelen hierbij hun kennis en expertise en dát is de kracht van onze samenwerking. Ook werken we samen met andere initiatieven in binnen- en buitenland die de Maas schoner willen maken.

De samenwerking is in 2015 gestart met twee concrete projecten: onderzoek naar het gebruik van poederkool op bestaande rioolwaterzuiveringsinstallaties (PACAS) en onderzoek naar zogenaamde regionale hotspots medicijnresten: als we de zuiveringen willen aanpassen, met welke zuiveringen kunnen we dan het beste beginnen?  De samenwerking is als zeer waardevol ervaren en voortgezet.

In de periode 2019-2021 zijn plannen opgesteld voor aanvullende zuiveringen op hotspots. Deze zuiveringen worden in de periode t/m 2027 gerealiseerd en zullen zorgen voor een daling van de belasting met medicijnresten met 20% ten opzichte van de situatie begin 2022. Het zorgt voor een trendbreuk omdat er jaarlijks een toename van ongeveer 1% van het medicijngebruik wordt verwacht.
Parallel is de atlas voor een Schone Maas ontwikkeld. Deze interactieve Atlas schetst het stroomgebied, geeft een beeld van de waterkwaliteit, duidt de bronnen van verontreiniging en geeft aan welke verbeteringen gerealiseerd worden.

De samenwerking Schone Maaswaterketen heeft ook ambities geformuleerd. In lijn met afspraken, die voor de Rijn zijn gemaakt, streeft SMWK naar tenminste 30% reductie van organische 

microverontreinigingen in 2040 ten opzichte van de huidige situatie. Daarbij is naast medicijnresten nadrukkelijk ook aandacht voor door de mens gemaakte, niet natuurlijke stoffen (industriële stoffen). De omvang daarvan neemt exponentieel toe (in dertig jaar tijd een groei van 10 naar 160 miljoen geregistreerde stoffen). Zeker voor rísicovolle industriële stoffen ligt de ambitie hoger dan 30%. De zogenaamde zeer zorgwekkende stoffen dienen zo snel mogelijk te worden geminimaliseerd.

Voor de periode 2022-2027 hebben de SMWK-partners een gezamenlijk actieprogramma geformuleerd. Naast het realiseren van aanvullende zuivering richt het plan zich op:

  • Het beter zicht krijgen op aard, omvang en herkomst van organische microverontreinigingen en de impact daarvan op mens, dier en milieu.
  • Het zo veel mogelijk verminderen van het lozen van organische microverontreinigingen door aanpak bij de bron. Dit betreft onder meer het robuuster inrichten van het proces van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
  • Het doorontwikkelen van de samenwerking met onze buurlanden om te komen tot een gezamenlijke stroomgebied benadering rond de aanpak van organische microverontreinigingen.
  • Het verder ontwikkelen van de Atlas en het versterken van de gezamenlijke communicatie.

Het nieuwe actieprogramma is bestuurlijk onderschreven door alle partners binnen de Schone Maaswaterketen.

••••••••

partners

Onderstaand vind u een overzicht van onze samenwerkingspartners.

"Een schone Maas is een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Bedrijfslogo Waterschap AA en Maas rond

Waterschap
Aa en Maas

Bedrijfslogo Brabantse Delta rond

Waterschap
Brabantse Delta

Bedrijfslogo Waterschap De Dommel rond

Waterschap
De Dommel

Bedrijfslogo Waterschap Limburg rond

WATERSCHAP
Limburg

Bedrijfslogo Waterschap Rivierenland rond

Waterschap
rivierenland

Bedrijfslogo Brabant Water rond

drinkwaterbedrijf brabant water

Bedrijfslogo Dunea rond

drinkwaterbedrijf dunea

Bedrijfslogo Evides rond

Evides Waterbedrijf

Bedrijfslogo WML rond

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) 

Bedrijfslogo MiW rond

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Bedrijfslogo Rijkswaterstaat rond

rijkswaterstaat

ambassadeurs


De bestuurlijk ambassadeurs zijn gezamenlijk boegbeeld naar buiten voor de samenwerking Schone Maaswaterketen. Zij benadrukken de win-win van de samenwerking en wijzen ook anderen op hun eigen rol.

"Ik geloof in de kracht van samenwerking. Over de grenzen van je eigen organisatie heen, over de geografische grenzen, samen gericht op het gemeenschappelijk belang. De focus houden op dit gemeenschappelijk belang is de sleutel tot succes."

Erik de Ridder

watergraafde Dommel
Erik de Ridder2

"In de Schone Maaswaterketen werken we samen om de waterkwaliteit te verbeteren door watersysteem en waterketen met elkaar te verbinden. Dat is onze kracht."

annette ottolini

directeur
evides waterbedrijf
Annette Ottolini
Sfeerbeeld bijeenkomst

stuurgroep


De aansturing van de Samenwerking vindt plaats door de stuurgroep.

Portretfoto

Peter Verlaan

Waterschap Aa en Maas
Voorzitter

Mary-José van Overveld

Mary-José van Overveld

Waterschap Brabantse Delta

Portretfoto

Sandra Verheijden

Brabant water

Portretfoto

Stefan Weijers

Waterschap De Dommel

Jaap Mos 

Dunea

Rona Vink

Evides Waterbedrijf

Oscar Helsen

Oscar Helsen

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Portretfoto

Margreet Smits

Waterschap Limburg

Portretfoto

Peter Smeets

Rijkswaterstaat

Portretfoto

Maarten van der Ploeg

RIWA-Maas

Willem van Pol 

WML 

Bedrijfslogo Waterschap Rivierenland rond

Marjolijn Vermaat

Waterschap rivierenland

Programmateam


Het programmateam draagt zorg voor de dagelijkse coördinatie van activiteiten
en deelprojecten en de communicatie over
de Samenwerking.

Hans

Hans van der Eem
welldra

Atlas/Communicatie
Contact

Aad

Aad Oomens
Waterschap De Dommel

Adviseur
Contact

Maarten-ploeg

maarten van der ploeg
riwa-maas

Programmaleider
Contact

••••••••

Verloop van blauw naar groen