KRW 1200 alt

De Maas moet schoner

December 2024

Een schonere Maas. Het samenwerkingsverband Schone Maaswaterketen wil dit voor elkaar krijgen. Een belangrijke eerste stap is het in beeld brengen van wat er allemaal geloosd wordt op de rivier. Daarvoor is onder andere het project ‘Samenwerking bedrijven transparantie afvalwater’ gestart. Aspen Oss is het eerste chemiebedrijf dat bereid was om mee te werken aan een uitgebreide screening.

symposium

Extra zuiveringsinstallaties bouwen en PFAS als businessmodel: interessante discussies op het tiende Internationaal Maassymposium

Oktober 2024

De implicaties van de nieuwe Europese richtlijn stedelijk afvalwater, drinkwaterkwaliteit over de grenzen vergelijken en de schaarste aan bedrijven en materialen voor extra zuiveringsstappen. Over dit en meer ging het Internationaal Maassymposium op 10 september in Luik. 

maas-water

Schoner water door de meest risicovolle bedrijfscategorieën te kennen

September 2024

De Schone Maaswaterketen maakte afgelopen jaar samen met het Hydrex Research Center een tool en database voor een ‘hotspotanalyse’ van industriële lozingen op het riool. Astrid Fischer, adviseur bronbescherming bij Evides Waterbedrijf, vertelt waarvoor deze inmiddels gebruikt zijn en hoe dit helpt de Maas schoner te maken.

checklist

Tool: Checklistvergunningverlener waterbeheerder

September 2024

Vergunningverlening is en blijft van cruciaal belang voor een schone Maas. Daarom hebben wij een checklist ontwikkeld voor vergunningverleners, om te helpen bij het beoordelen van een lozing. 

Watertaxi

Actuele lozingsvergunningen hard nodig om waterkwaliteit Maas te beschermen

September 2024

De Maas als bron van drinkwater van 7 miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Tal van industriële afvalwaterlozingen schaden de waterkwaliteit van de Maas in binnen- en buitenland. Dit laat RIWA Maas weten bij het verschijnen van het jaarrapport 2023.

Foto van put

Schadelijke stoffen

Augustus 2024

In het milieu en in drinkwaterbronnen worden steeds meer schadelijke stoffen aangetroffen. In deze nieuwbrief zet het Drinkwaterplatform, het kennisplatform van de drinkwatervoorziening in Nederland de feiten op een rij.