
Als een soort detective speurt Roel Kwanten naar de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor schadelijke lozingen in de Maas. Hoe pakt de coördinator opkomende stoffen en waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland dat aan? Een kijkje achter de schermen van deze speurtocht.
Met een nieuwe regisseur gaat de Schone Maaswaterketen (SMWK) de komende tijd nog meer verbindingen leggen tussen alle verschillende partijen die werken aan een schonere Maas. Marjolein van Eerd stelt zich voor en vertelt hoe ze dit aan gaat pakken.
Een schonere Maas. Het samenwerkingsverband Schone Maaswaterketen wil dit voor elkaar krijgen. Een belangrijke eerste stap is het in beeld brengen van wat er allemaal geloosd wordt op de rivier. Daarvoor is onder andere het project ‘Samenwerking bedrijven transparantie afvalwater’ gestart. Aspen Oss is het eerste chemiebedrijf dat bereid was om mee te werken aan een uitgebreide screening.
De implicaties van de nieuwe Europese richtlijn stedelijk afvalwater, drinkwaterkwaliteit over de grenzen vergelijken en de schaarste aan bedrijven en materialen voor extra zuiveringsstappen. Over dit en meer ging het Internationaal Maassymposium op 10 september in Luik.
De Schone Maaswaterketen maakte afgelopen jaar samen met het Hydrex Research Center een tool en database voor een ‘hotspotanalyse’ van industriële lozingen op het riool. Astrid Fischer, adviseur bronbescherming bij Evides Waterbedrijf, vertelt waarvoor deze inmiddels gebruikt zijn en hoe dit helpt de Maas schoner te maken.